Abortus

Een passende oplossing?

Het kan zijn dat je zo overweldigd bent door je zwangerschap of dat je situatie dusdanig is, dat alleen abortus voelt als een passende oplossing. Maar is abortus echt wel een oplossing?

Er kunnen situaties zijn die een zwangerschap ontzettend zwaar maken: geldgebrek, het ontbreken van een (stabiele) relatie met de vader, druk vanuit de omgeving om de zwangerschap te beëindigen. Het kan zelfs zo zijn dat je zwanger bent geraakt door ongewenst seksueel contact. Het is dan begrijpelijk dat je schrikt van een zwangerschap. Dat kan je heel zwaar vallen.

'Ik wilde zo snel mogelijk van mijn zwangerschap af'

Als Deborah ontdekt dat ze zwanger is, heeft ze geen vaste relatie. Het is een schok, want ze is voorzichtig geweest. Een extra mond voeden lukt niet. ‘Het eerste wat ik dacht was: “Weg ermee. Abortus!”‘ Toch koos ze ervoor haar kindje geboren te laten worden. Ze zocht hulp en geniet nu van haar dochter. ‘Je leven als je ontdekt dat je zwanger bent is zo anders dan wanneer je kindje er is!’

Overweeg je een abortus en wil je daar graag met iemand over praten? Of wil je juist je kindje geboren laten worden, en heb je behoefte aan hulp? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Er is altijd hulp beschikbaar

Volgens de Nederlandse wet is abortus toegestaan wanneer een vrouw zich bevindt in een ‘onontkoombare noodsituatie’. Toch is het de vraag of het afbreken van je zwangerschap de oplossing is voor het probleem. Is het leven in je buik het probleem, of de situatie? Verdwijnt je lastige situatie, als je de zwangerschap afbreekt? Dat zijn belangrijke vragen voor je besluit tot een abortus over te gaan. Je kunt een abortus namelijk niet terugdraaien. Weet dat er altijd hulp beschikbaar is, in welke situatie je ook verkeert. We helpen je graag!

Abortus onder druk
Bij ongeveer een op de zeven vrouwen vindt een abortus plaats onder druk. Misschien geldt ook voor jou dat je (ex-)partner, je familie of anderen in je omgeving willen dat je de zwangerschap afbreekt. Sta jij onder druk om je zwangerschap af te breken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, en doe niets waar jij niet volledig achter staat. Ook in deze situatie kunnen we je helpen.

Een geïnformeerd besluit
Overweeg je een abortus? Dan is het belangrijk dat je weet wat er gebeurt tijdens een abortus, en wat dat betekent voor het leven in je buik. Dat vind je op deze pagina.

Hoe gaat een abortus?

Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap af te breken. Het verschil heeft te maken met hoe oud het kindje is.

  • Tot 9 weken zwangerschap kan een vrouw kiezen voor het afbreken van de zwangerschap met medicijnen, de zogeheten ‘abortuspil’. De abortuspil bestaat uit meerdere tabletten. De eerste tablet blokkeert het verdergaan van de zwangerschap. Een aantal dagen later moet de vrouw vier tabletten inbrengen via de vagina. Deze tabletten zorgen ervoor dat het embryo en het baarmoederslijmvlies worden uitgestoten.
  • Tot 13 weken zwangerschap is zuigcurettage een gebruikelijke behandeling. Hierbij zuigt de arts de baarmoeder met een vacuümpomp met een buisje leeg.
  • Van 13 tot 24 weken wordt het ongeboren kind met een abortustang verwijderd. Daarna wordt zuigcurettage gedaan om de baarmoeder verder leeg te maken.
  • Van 13 tot 24 weken kan een bevalling ook worden opgewekt. Het ongeboren kind sterft tijdens of snel na de geboorte.

Bekijk hier de ontwikkeling van een zwangerschap in deze verschillende fases.

Meer informatie over hoe een abortus in zijn werk gaat vind je via Wat is abortus?. Voormalig abortusartsen leggen er met behulp van animatietekeningen uit wat er gebeurt bij een abortus.
Let op: deze beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

 

Hoe gaat een abortus?

Mogelijke gevolgen van abortus

Mogelijke gevolgen van abortus

Een abortus kan verschillende gevolgen hebben voor vrouwen, zowel lichamelijk als emotioneel of psychisch. Het is niet mogelijk om alle mogelijke gevolgen van abortus op deze website te behandelen. Laat je hier daarom goed over informeren door een deskundige wanneer je een abortus overweegt, want een abortus is een ingrijpende gebeurtenis.

Een aanzienlijke groep vrouwen zoekt na een abortus hulp om de gebeurtenis te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld bij Er is Hulp of Kies Leven. Direct na de abortus ervaren veel vrouwen opluchting. Maar er zijn ook negatieve emoties en gevoelens bekend zoals depressiviteit, schuldgevoelens, angst, verdriet en spijt. Je kunt zowel positieve als negatieve emoties tegelijk ervaren. Bijna een op de vijf vrouwen heeft blijvende emotionele klachten. Van de vrouwen en mannen die een abortus hebben meegemaakt, is een deel achteraf niet tevreden met de keuze voor abortus. Dat is ingrijpend, want een abortus kun je niet terugdraaien. Bij mogelijke lichamelijke gevolgen kun je denken aan een verhoogde kans op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap bij vrouwen bij wie bij door abortus de baarmoederhals is opgerekt en curettage is gedaan.

Deze teksten zijn niet bedoeld als medisch advies. Heb je zorgen over de gezondheid van je kindje of over jouw gezondheid tijdens of mogelijk na je zwangerschap? Laat je dan goed verder informeren door een deskundige! Wil je advies of iemand die met je meedenkt? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. We helpen je graag!

‘Mijn kindje lijkt een (ernstige) beperking te hebben.’ 

Soms kan door prenataal onderzoek blijken dat je kindje een verhoogde kans heeft op een medische beperking. Dat kan heel zwaar zijn, en je voor heftige dilemma’s stellen. 
Zou je hier vrijblijvend met iemand over willen spreken? De vrijwilligers van de NPV-Advieslijn denken graag met je mee en bieden deskundige en persoonlijk advies. De NPV-Advieslijn is elke werkdag op kantooruren bereikbaar op 0318-54 78 88. Kijk voor meer informatie op npvzorg.nl/advieslijn.

‘Ik heb spijt van mijn abortus.’

Abortus is niet makkelijk. Het is een keuze die je altijd bijblijft, en een deel van de vrouwen houdt daar ook nare gevoelens aan over, of erger. Het kan goed zijn dat je na tientallen jaren de pijn van de abortus nog steeds voelt. Dat is niet raar. Je kunt spijt, verdriet, angst, nachtmerries, depressie, schuldgevoel of lichamelijke klachten ervaren na een abortus. Het is een pijn die je moet verwerken.

Het is goed daar hulp bij te vragen. Onze medewerkers hebben ervaring in het helpen van vrouwen na een abortus. Neem gerust contact met ons op.