Je kindje zelf opvoeden

Een helpende hand

Wellicht is het zelf opvoeden van je kindje niet je eerste ingeving als je onbedoeld zwanger bent. Maar met hulp is er soms meer mogelijk dan je wellicht denkt...

Er kunnen heftige dingen spelen, waardoor je misschien niet de mogelijkheid ziet je kindje zelf op te voeden. We willen dan ook niet doen alsof dat een makkelijk besluit is. Zeker als je geen partner hebt met wie je de opvoeding samen kunt doen, kan dat best heel zwaar zijn. Wel willen we een helpende hand bieden. Ook als je je in een situatie bevindt die misschien verre van ideaal is voor het krijgen van een kind, hoeft je situatie niet uitzichtloos te zijn.

'Je kunt het, echt waar'

Selena werd zwanger toen ze 16 jaar oud was. Ze was nog volop bezig met school, dus deze zwangerschap was zeker niet de bedoeling. Tot tweemaal toe maakte ze een afspraak met de abortuskliniek, onder druk van haar ouders en haar vriend. Uiteindelijk koos ze toch voor het leven van haar kindje. ‘Tegen vrouwen in mijn situatie wil ik zeggen: je kunt het. Het komt goed.’

Ben jij zwanger en zit je, net als Selena, in een moeilijke situatie?
Kijk dan hieronder op welke manier we jou kunnen helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Heb je een hulpvraag? Neem contact met ons op!

Als zwanger zijn zwaar is

Er kunnen redenen zijn waardoor een zwangerschap bijzonder zwaar is. Misschien ervaar je weerstand vanuit je omgeving tegen de zwangerschap, of dat je geen (goede) relatie hebt met de vader van het kind. Het kan ook zijn dat je geen geld hebt om voor een kind te zorgen, of je hebt geen plek om een kind veilig te laten opgroeien. Misschien ben je wel door ongewenst seksueel contact zwanger geworden. Zeker in het laatste geval kan zwanger zijn ontzettend moeilijk zijn.

We brengen hier drie vormen van hulp in kaart, op basis van enkele hulpvragen die je zou kunnen hebben. Staat jouw situatie daar niet bij, weet dan dat we ook jou willen ondersteunen in jouw specifieke situatie, wat die ook is. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

‘Ik heb nu het geld niet om (nog) een kindje te krijgen.’

Heb je niet het geld om je kindje op te voeden?  We helpen je graag met een babyuitzet met gebruikte spullen van goede kwaliteit. Zijn er andere dingen waar je hulp bij nodig hebt? Dan zijn we van harte bereid je ook daarmee te helpen. Een persoonlijke buddy, die ook onbedoeld zwanger is geweest, kijkt en handelt met je mee. Je hoeft er niet alleen voor te staan. 

‘Ik voel me nog te jong om een kindje op te voeden.’ / 'Ik ben nog bezig met mijn studie.' 

Voel je je nog te jong om een kindje op te voeden? Bijvoorbeeld omdat je nog op school zit? Mogelijk willen je ouders jou dan ondersteunen in de opvoeding van je kindje, of de opvoeding (gedeeltelijk) van je overnemen. Mochten je ouders dit niet willen, dan zijn er misschien anderen in jouw directe omgeving die dit zouden willen. Denk bijvoorbeeld zussen/broers of ooms/tantes. We denken daarover graag met je mee. 

‘Ik heb geen veilige woonsituatie voor het krijgen van een kind.’

Er zijn vrouwen die bang zijn dat hen iets wordt aangedaan als ze besluiten het kindje te houden. Sommige vrouwen zijn ook bang dat zij niet meer thuis kunnen blijven wonen. Als dit bij jou het geval is kun je terecht in een speciaal opvanghuis. Of je kunt tijdelijk bij een zorggezin wonen. Daar kun je dan in alle rust en onder begeleiding jouw kindje ter wereld laten komen, zonder dat anderen dat weten.
Ook als je om andere redenen op jouw woonadres geen kind kunt opvoeden, kun je terecht in een opvanghuis waar je tijdelijk kunt verblijven. Van daaruit kun je zoeken naar een goed woonadres voor jou en je kind. Bij het zoeken naar een geschikt opvanghuis probeert een medewerker aan te sluiten bij jouw hulpvraag en/of waar er plaats is.