De twee weken voor de bevruchting, vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie tot aan de eisprong, worden ook al meegerekend bij je zwangerschap. Maar omdat er dan nog geen bevruchte eicel is, is er ook nog geen sprake van groei en ontwikkeling.
In de week van de bevruchting merk je nog weinig veranderingen in je lichaam. Toch gebeurt er al veel: er wordt nieuw DNA, uniek gevormd, de basis voor je kindje. Veel eigenschappen liggen nu al vast.
De teksten op deze website zijn op correctheid gecheckt. Ze zijn echter niet bedoeld als medisch advies. Heb je zorgen over de gezondheid van je kindje of over jouw gezondheid tijdens je zwangerschap? Laat je dan altijd goed verder informeren door een deskundige, zoals je eigen verloskundige! Wil je in gesprek met iemand die met je meedenkt over de keuzes die je misschien moet maken tijdens je zwangerschap? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. We helpen je graag!
In week 3 van je zwangerschap is de eicel bevrucht. Er kan geen nieuwe zaadcel meer bij de eicel komen. De samensmelting van zaadcel en eicel zorgt voor het ontstaan van nieuw DNA. Daarmee wordt de basis gelegd voor het leven van je kindje. Geslacht, oogkleur, haarkleur en nog heel wat andere kenmerken liggen al vast. De bevruchte eicel nestelt zich in je baarmoeder en ontwikkelt zich in razendsnel tempo.
Afbeelding met toestemming overgenomen van Live Action, babyolivia.com
Je merkt in de week van bevruchting nog niet aan je lichaam dat je zwanger bent. Wel kun je je voelen of je ongesteld bent. Je kunt ook wat bloed verliezen: een innestelingsbloeding. Je kunt last krijgen van vermoeidheid, of van lage rugpijn. Dat komt door zwangerschapshormonen. Sommige vrouwen hebben vanaf week 3 al last van misselijkheid, maar dat komt niet veel voor. Ook kan je lichaamstemperatuur licht stijgen. Maar of je ongesteld bent of zwanger, is in deze week nog niet helemaal duidelijk.