De 20 wekenecho: ja of nee?

Tijdens deze week kun je de 20 wekenecho laten uitvoeren. Daarbij wordt gekeken of er sprake is van afwijkingen bij je kindje. Die echo kan je dus voor een dilemma plaatsen, als blijkt dat je kindje niet helemaal gezond is. Het is belangrijk dat je goed weet wat je wilt. Twijfel je of je prenataal onderzoek wilt? Maak dan de keuzehulp ‘Prenataal onderzoek’.

De teksten op deze website zijn op correctheid gecheckt. Ze zijn echter niet bedoeld als medisch advies. Heb je zorgen over de gezondheid van je kindje of over jouw gezondheid tijdens je zwangerschap? Laat je dan altijd goed verder informeren door een deskundige, zoals je eigen verloskundige! Wil je in gesprek met iemand die met je meedenkt over de keuzes die je misschien moet maken tijdens je zwangerschap? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Het leven in je buik

Je kindje heeft nu wimpers en wenkbrauwen. Inmiddels kan je kindje door zijn oogleden en de buikwand heen licht en donker onderscheiden. Ook heeft hij nageltjes en een eigen vingerafdruk. Als jij over je buik aait, kan je kindje dat nu voelen. Als hij of zij zelf beweegt, voelt je kindje dat ook. Ook oefent hij met kijken, al is het nog moeilijk om echt recht te kijken.

Afbeelding met toestemming overgenomen van Live Action, babyolivia.com

Jouw lichaam tijdens de zwangerschap

Je kunt in deze tijd van de zwangerschap kramp hebben in je benen. Ook maakt je lichaam vaginale afscheiding aan om infecties te voorkomen. Vervelende kwaaltjes allemaal, maar niets om je zorgen over te maken.
Zorg ook goed voor je gebit in deze tijd: hormonen kunnen ervoor zorgen dat er sneller tandplak ontstaat en je tandvlees wat sneller gaat bloeden.

Het goede nieuws: die extreme vermoeidheid van de eerste drie maanden ligt nu waarschijnlijk goed achter je. De meeste zwangere vrouwen krijgen zo in de vierde maand langzaam weer meer energie. En je krijgt sterkere nagels en dikker haar.

Week 16

Oefenen met ademhalen

Week 22

Voelen, spelen, slapen