Een eigen karakter

Je kunt in deze fase contact gaan maken met je kindje door voor hem of haar te zingen bijvoorbeeld. En door hoe je kindje beweegt, leer je veel over zijn of haar karakter.

De teksten op deze website zijn op correctheid gecheckt. Ze zijn echter niet bedoeld als medisch advies. Heb je zorgen over de gezondheid van je kindje of over jouw gezondheid tijdens je zwangerschap? Laat je dan altijd goed verder informeren door een deskundige, zoals je eigen verloskundige! Wil je in gesprek met iemand die met je meedenkt over de keuzes die je misschien moet maken tijdens je zwangerschap? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Het leven in je buik

Vanaf 24 weken is je kindje levensvatbaar. Al is het natuurlijk veel beter als hij nog even blijft groeien in je buik. Je kindje kan steeds beter vastpakken. Hij pakt bijvoorbeeld zijn andere handje of zijn voetje vast. Ook kan je kindje nu horen: je darmen, je hartslag, het suizen van je bloed bijvoorbeeld. Maar hij hoort het ook als je praat, lacht of zingt. Wat je nu voor je kindje zingt, kan hij na de geboorte nog herkennen. Vanaf nu kun je bovendien het karakter van je kindje meer gaan waarnemen, in de manier van bewegen bijvoorbeeld.
De smaakpapillen zijn nu ook ontwikkeld, en de oogleden gaan open. En het kraakbeen in het lijfje verandert langzaam in botten.

Afbeelding met toestemming overgenomen van Live Action, babyolivia.com

Jouw lichaam tijdens de zwangerschap

Je lichaam gaat zich steeds meer voorbereiden op de bevalling. Daarom zul je vaker last krijgen van harde buiken. Door het gewicht van je kindje kun je ook last krijgen van spataderen en van lage rugpijn. Het kan zijn dat je last krijgt van gesprongen adertjes in je gezicht. Dit verdwijnt na de zwangerschap vanzelf weer.
Doordat er meer druk op je maag komt, kun je last krijgen van brandend maagzuur.

Het kan zijn dat er soms al melk uit je borsten komt. Je lichaam bereidt zich voor op het voeden van je kindje.

Week 22

Voelen, spelen, slapen

Week 40

De uitgerekende datum