Wil je je zwangerschap uitdragen en je kindje het leven geven, maar kun je je kindje niet zelf opvoeden? Dan kun je overwegen of het voor jou een optie is om (tijdelijk) de zorg voor je kindje uit handen te geven. Adoptie- of pleegouders nemen dan de zorg van je over. Soms is dat blijvend, maar soms ook tijdelijk. Daarover kun je afspraken maken.
Overweeg je deze mogelijkheid en wil je daarover met iemand doorpraten? Neem dan gerust contact met ons op.
Esmee werd geboren als zesde kind in een Colombiaans gezin. Haar biologische ouders hadden niet de middelen om haar te onderhouden. De zwangerschap moest worden afgebroken, besloot haar vader. Haar moeder koos anders: Esmee werd afgestaan ter adoptie, zodat ze kon blijven leven.
Het doet Esmee pijn haar biologische ouders niet te kennen. Toch is ze blij dat haar moeder die keuze heeft gemaakt. ‘Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die ik hier heb.’ Inmiddels is Esmee moeder van een zoontje. Ook zij stond voor de keuze van abortus, maar koos voor haar kindje. ‘Ik hoop dat hij ook ooit dankbaar zal zijn dat ik voor zijn leven koos.’
Wil of kun je je kindje niet opvoeden? Dan kun je ervoor kiezen je kindje af te staan ter adoptie. Je geeft je kindje dan leven, en kunt wensouders helpen.
Als je kiest voor deze optie blijf je natuurlijk de biologische moeder van je kind. Maar je staat de zorg voor je kindje definitief af aan de adoptieouders. Dat betekent dat zij over je kindje mogen beslissen. Soms kun je contact blijven houden met de adoptieouders en je kindje, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een zogenaamde gesloten adoptie; je hoeft dan geen contact te houden.
De keuze voor adoptie is geen gemakkelijke, en het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt en begeleiding krijgt, ook in het adoptieproces. Vraag gerust om hulp of meedenken als je over deze optie nadenkt.
Je kunt je kindje ook laten opnemen in een pleeggezin. Als je hiervoor kiest kun je contact houden met je kindje, maar wordt het opgevoed door pleegouders. Het voordeel van een pleeggezin is dat je je kindje in een gezin kunt laten opgroeien. Soms is het ook mogelijk de zorg voor je kindje op je te nemen als je daar zelf toe in staat bent. In dat geval is het belangrijk dat je het jouw vrijwillige keuze is geweest om je kind onder te brengen bij pleegzorg.
Je kind onderbrengen in een pleeggezin biedt mogelijkheden als je zelf nog niet in staat bent voor je kindje te zorgen. Tegelijk is het best een ingewikkeld traject, en is het belangrijk daar begeleiding bij te krijgen.
Het kan zijn dat je kindje geboren is, en paniek je overvalt; over de toekomst, of je wel voor je kindje kunt zorgen, etc. Uit pure wanhoop laten sommige vrouwen hun kindje dan ergens anoniem achter, in de hoop dat er iemand voor hun kindje kan zorgen.
Als je het echt niet meer ziet zitten en deze optie overweegt, weet dan dat je je kindje bij de Beschermde Wieg in een warm kamertje kunt leggen, waar het (evt. medische) zorg zal ontvangen. Dat kan eventueel zonder iemand te spreken, als je dat zou willen.
Zie je geen andere uitweg dan je kind achter te laten, weet dan dat het veilig opgevangen zal worden bij de Beschermde Wieg. Je kindje zal niks tekort komen. Na een medische controle zal je kindje worden opgevangen in een pleeggezin. Je kunt, als je je kindje hebt achtergelaten bij de Beschermde Wieg, eventueel op je besluit terugkomen, en je kindje alsnog zelf opvoeden.