Zwanger! En nu?

Mogelijkheden

Zwanger zijn in een lastige situatie of op een moment in je leven waarop je eigenlijk geen ruimte hebt voor een zwangerschap, kan heel zwaar zijn. Misschien voelt abortus als de enige optie in jouw situatie. Toch zijn er veel meer mogelijkheden dan je nu misschien verwacht. We verdelen ze in grofweg drie opties: je kindje (met hulp) zelf opvoeden, de zorg voor je kindje (tijdelijk) overdragen en abortus. Over elk van die opties kun je met iemand in gesprek, hulp vragen, of beiden. Ook vind je bij elk van die opties een verhaal van een vrouw die eerder onbedoeld zwanger was. 

Je kindje zelf opvoeden

Als je onbedoeld zwanger bent, denk je er misschien niet direct aan om je kindje zelf op te voeden. Het kan zelfs zijn dat dat voor jou als de laatste optie voelt op dit moment. Misschien zijn er allemaal redenen waarom je voelt dat dat niet zou kunnen of je dat niet zou willen. Het kan dan helpen om te weten dat er hulp beschikbaar is in jouw situatie. 

Op deze pagina vind je meer over hulp bij het zelf opvoeden, bijvoorbeeld als je de middelen daarvoor niet hebt. Ook kun je het verhaal van Selena bekijken. Ondanks druk van haar ouders en haar vriend om te kiezen voor een abortus koos zij ervoor op jonge leeftijd haar kindje zelf op te voeden. 

De zorg voor je kindje (tijdelijk) overdragen

Wil of kun je je kindje niet zelf opvoeden, dan kan adoptie of een pleeggezin een optie zijn.
Bij adoptie kun je je kindje het leven geven, en het via de adoptieouders mogelijkheden bieden die je misschien zelf niet kunt geven. In een pleeggezin wordt je kind tijdelijk opgevangen, en blijf je onderdeel van het leven van je kind.

In een uiterste geval, als je echt geen uitweg ziet, kun je je kind anoniem achterlaten bij de Beschermde Wieg. Deze organisatie vangt je kind dan op en biedt zorg en veiligheid. 

Lees meer over het (tijdelijk) overdragen van de zorg voor je kind. Lees ook het verhaal van Esmee. Zij werd als baby geadopteerd, en is nu zelf moeder van een zoontje.

Abortus

Het kan zijn dat je zo overweldigd bent door je zwangerschap of dat je situatie dusdanig is, dat alleen abortus voelt als een passende oplossing. Dan is het belangrijk dat je weet wat er gebeurt tijdens een abortus, en wat dat betekent voor het leven in je buik. Ook is het goed om je te realiseren dat abortus geen simpele oplossing is. Het is een ingrijpende beslissing, die in veel gevallen ook in je verdere leven impact kan hebben.

Op deze pagina lees je meer over abortus. Bekijk ook het verhaal van Deborah, die toen ze zwanger bleek gelijk dacht aan abortus. Pas later realiseerde ze zich dat er meer opties waren.